Anmeldelse
Grundig lærervejledning til glimrende elevbog
Her er masser af instruktiv hjælp at hente til detaljeret planlægning af forløb om genrekendskab på mellemtrinnet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tankerne bag materialet er, fremgår det af indledningen, at undervisning i sproglige færdigheder sker i en kontekst, at indlæring kan ske i en hel klasse, en lille gruppe eller individuelt, og at elevbogens modeltekster fungerer som forbilleder, når eleverne selv skal til at skrive.
Fakta:
Titel: Stjernestøv og guldkorn
Forfatter: Görel Hydén
Oversætter: Lone Hansen, Inger-Lise Heinze
Pris: 100
Sider: 52
Type: Elevbog C
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
Pris: 298
Sider: 54
Type: Lærervejledning C
Efter indledningen er der korte kapitler, der handler om genreundervisning i skrivning, om nøgleord og om skrivesamtalen.
Herefter er der forslag til arbejdsgangen og arbejdsmåder. Ideen er først at aktivere forkundskaber og herefter arbejde med modelteksterne. Arbejdet her handler om skriveprocessen, informationssøgning og tips til skrivearbejdet. Efterfølgende drejer det sig om fremlæggelse af teksten, en øvelse, der skal være så mundtlig som muligt. De sidste emner i forslag til arbejdsgang omhandler vurdering af skriveprojekter.
Vejledningen til elevbogens 12 kapitler er bogens længste afsnit. Til hvert kapitel er der tre sider med målbeskrivelser, kommentarer, ideer, vejledning til hver enkelt opgave og ark til vurdering af skriveprojektet.
På de allersidste sider finder man ekstra fakta og en latinsk ordliste.
I den grundige, meget detaljerede vejledning til hvert kapitel i elevbogen er der god hjælp og helt konkrete forslag at hente til hvert genreforløb. Her bliver læreren virkelig taget i hånden. Vurderingsskemaet, hvor ideen er, at man med eleven diskuterer elevens tekst ud fra fire overordnede parametre, som er gennemgående ved alle kapitler, er ligeledes et godt redskab. Men at udfylde vurderingsskemaer og holde samtaler om skriveprojektet med de 27 elever, jeg har i min klasse, ser jeg som et temmelig tidskrævende og dermed urealistisk forløb.
Alligevel vil jeg ikke tøve med at anbefale denne lærervejledning til et spændende genrearbejde på mellemtrinnet.