Med indførslen af digitale ordbøger får eleverne nu hjælp, de ikke ville have fået med analoge hjælpemidler. For eksempel viser en søgning på 'kolosal' direkte videre til 'kolossal'
Arkivfoto: Michael Parly Pedersen
Online-ordbog afslører elevernes sjofle opslag under eksamen
Overspringshandlinger har altid fundet sted under skriftlige prøver. Men med indførelsen af online-ordbøger kan forlag som Gyldendal se, hvilke ord eleverne slår op - og hvordan de staver dem. Syv elever slog i år ordet ’pik’ op – selvom det ikke indgik i diktaten. Dataindsamlingen afslører også, at især to diktatord voldte problemer.
Skelne og skelsættende
To diktatord voldte store problemer - nedenfor fejlstavninger påordbogsopslagenes top 100:
Nr. 16: skældnes
Nr. 18: skelnes
Nr. 26: skelsættende
Nr. 30: skælnes
Nr. 33: skældsættende
Nr. 36: skælsættende
Nr. 92: skeldnes
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Måske har vi at gøre med en ny matematisk konstant? 'Proportion af sjofelt tænkende eksaminander med hang til overspringshandlinger'", funderer digital udviklingschef i Gyldendal Malte von Sehested. Der var nemlig tre elever, der slog 'pik' op sidste år, hvor der kun var halvt så mange skoler, der slog op i Gyldendals Retskrivningsordbog online.
Kolossal og korporlig driller
Han og ordbogschef Lotte Follin fortæller, at systemet viser, hvilke ord eleverne indtaster. Nr. 31 på listen over mest søgte ord under retskrivningsprøven forleden var for eksempel 'kolosal' med ét s, som dermed lå meget højere på listen end den korrekte stavemåde 'kolossal' på plads nr. 97.
Til gengæld er 'kolosal' et af relativt få ord, hvor ordbogen automatisk sender brugeren videre til den rigtige stavemåde.
"Det gælder kun de allerhyppigste stavefejl", fortæller Lotte Follin.
"Det allermest søgte ord i mandags var 'hveranden' i ét ord, og der fik eleverne bare at vide, at det ord ikke findes i ordbogen. Men vi indfører løbende fejlstavninger, efterhånden som vi bliver opmærksomme på dem, så fremover vil 'hveranden' også finde 'hver anden'".
Gyldendal-folkene har ikke set årets retskrivningsprøve. Men de er meget sikre på, at lærere over hele landet dikterede ordet "korporlig". For søgninger på det i alle mulige og umulige variationer var meget populære i timen fra klokken 9 til 10.
"Man kan se, at mange elever slet ikke har kunnet afkode, hvad de hørte - én har fx søgt på 'gupålig'. Samme manglende afkodning er nok grunden til, at søgningen 'for tal' ligger på plads nr. 86 og 'fåtal' på plads nr. 1033".
Unge er ligeglade med nutids-r-fejl på Facebook
En konsekvens af indførelsen af digitale ordbøger er, at eleverne ikke længere har problemer med at slå ord op i deres bøjede form. Mange elever har i år slået 'børnene' eller en anden bøjningsform op - og bliver så ledt hen til 'barn', hvor man tidligere var nødt til selv at tænke sig frem til ordets grundform.