Danmarks Lærerforening har nu fundet penge til at gå rettens vej på de områder, hvor foreningen mener, at indgrebet fra april 2013 er i strid med loven

DLF vil bruge af Særlig Fond til retssager om Lov 409

En enig hovedstyrelse i Lærerforeningen har besluttet at disponere over fem millioner kroner af foreningens Særlig Fond til juridisk bistand i forhold til Lov 409. DLF’s kongres besluttede i 2012, at den tidligere strejkekasse også skal kunne bruges til at forebygge konflikter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er ikke i tvivl om, at det var arbejdsgivernes plan at tvinge os økonomisk i knæ ved forårets konflikt. Det lykkedes heldigvis ikke", siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Fordi konfliktstøtten i foråret blev ydet i form af medlemslån, er der trods næsten en måneds lockout 1,6 milliarder kroner i Særlig Fond.

"Det betyder, at arbejdsgiverne heller ikke fremover kan tvinge os til at komme på vores grædende knæ, og at vi har den nødvendige styrke til at forfølge opståede sager på medlemmernes vegne".

Hovedstyrelsen har nu besluttet at afsætte fem millioner kroner at køre forskellige rets- og fagretssager i relation til arbejdstidsreglerne i Lov 409, regeringens lovindgreb i konflikten. 

"Tyveri ved højlys dag" - overenskomst-millioner forsvandt med lovindgreb

To sager er allerede under opsejling. For det første har Lærerforeningen og LC bedt om en juridisk vurdering af det, Anders Bondo har kaldt "tyveri ved højlys dag". Lovindgrebet eksproprierede overenskomstmidler svarende til 300 millioner kroner, som lærerne har lagt i arbejdstidsaftaler i stedet for lønaftaler ved tidligere overenskomst. De tilforhandlede fordele forsvandt ved et pennestrøg med Lov 409. For det andet mener DLF, at Lov 409 er en ulovlig fravigelse fra den danske arbejdsmiljølov og EU's arbejdstidsdirektiv, fordi den fraviger blandt andet hviletidsbestemmelserne, uden at det er sket i enighed mellem parterne. Det kan ende som en EU-retssag.

DLF: Lovindgrebet er ulovligt

"Vi er ude i et helt nyt felt, som ingen har prøvet før. Men jeg er sikker på, at medlemmerne forventer, at vi fører de her sager til ende", siger Anders Bondo. Han forventer også, at der hen ad vejen - ligesom det allerede er sket på gymnasieområdet - vil komme mange situationer på skolerne og i kommunerne, hvor lærerne mener, at de har krav på et eller andet, men kommunen støttet af KL fortolker loven anderledes. "Normalt har vi jo siddet ved forhandlingsbordet og været enige om, hvordan aftalen skulle fortolkes - sådan er det ikke nu".

Kongressen vedtog i 2012, at Særlig Fond kan bruges til tiltag, som forebygger konflikt, hvis der er mindst to tredjedeles flertal for det i hovedstyrelsen. Det er en helt enig hovedstyrelse, der har besluttet at tage fem millioner op af kassen.

"Sagen er jo, at vi i sidste ende er oppe imod Statsadvokaten, som har uanede midler til rådighed. Finansministeren kan jo bare bruge løs af vores skattekroner til at køre de her sager, så forholdet er stadig ulige", fremhæver Anders Bondo.

Kongres: Strejkekasse må bruges på at forebygge konflikter

Powered by Labrador CMS