Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo overrakte i september Stinus-pisen til Svend Kreiner for hans analyse af Pisas statistiske grundlag

Ministeriet: Slut med at bruge Pisa som rangliste

Under indtryk af især professor Svend Kreiners massive kritik af Pisas statistiske opbygning har Undervisningsministeriet i dag meldt ud, at ministeriet ikke vil offentliggøre Danmarks placering på en rangliste, når Pisa 2012 præsenteres på tirsdag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pisa - en meget upræcis rangliste

Professor Svend Kreiner har dokumenteret, hvordan han ved at sætte et varieret udvalg af læseopgaver sammen kan flytte Danmarks placering 10-20 pladser op og ned ad Pisa-ranglisten. OECD, der står for Pisa, lægger da heller ikke skjul på, at man i virkeligheden  kun har belæg for at sige, at Danmark fx i 2009 lå nogenlunde på linje med 13 andre lande, mens ranglisteplaceringen slet ikke er statistisk signifikant.

Statistikguru: Pisa holder ikke

"Vi har været inde at kigge på, hvordan vi tidligere har præsenteret Pisa-resultaterne, og der har vi imødekommet efterspørgslen efter et nummer på en liste", forklarede  chefkonsulent i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen og Danmarks repræsentant i den internationale Pisa-bestyrelse Elsebeth Aller på en pressebriefing i dag forud for offentliggørelsen af Pisa 2012-resultaterne.

"Denne gang vil vi offentliggøre, om Danmark ligger over, på eller under OECD-gennemsnittet, og hvordan Danmark har flyttet sig over tid".

I Pisa-rapporterne vil man naturligvis stadig kunne finde Danmarks ranglisteplacering og præcis Pisa-score. Men problemet med den meget omtalte ranglistning af landene er dels, at der er alt for stor statistisk usikkerhed, som også Svend Kreiner har dokumenteret det, dels at der hele tiden kommer nye lande til. Hver gang en sydøstasiatisk tigerstat melder sig til Pisa og ryger direkte ind i toppen af ranglisten, rykker Danmark ned, uanset om de danske elever præstationer er blevet bedre eller dårligere.

Undervisningsministeriet har bedt to internationale eksperter, den islandske forsker og medlem af Pisa-bestyrelsen Júlíus K. Bjornsson og  den svenske professor i uddannelsesstatisik Jan-Eric Gustafsson om at vurdere Svend Kreiners kritik.

"Og ja, man kan godt sætte spørgsmålstegn ved metoden - den er bestemt ikke perfekt. Men konklusionen er, at der ikke findes nogen bedre, og at den er god nok, når der er tale om så store data", forklarer Elsebeth Aller.

Se link til Undervisningsministeriets gennemgang af kritikken og de to forskeres notater til højre.

Læs mere

Undervisningsministeriets svar påkritikken

Notat af Julius Bjornsson

Notat af Jan-Eric Gustafson