Anmeldelse

Beslut dig, Julie

Typisk pigebog om følelser - på den gode måde

Hvem er jeg, når min far sidder i fængsel for økonomisk kriminalitet? Og er jeg pæn nok til at få en kæreste?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Julie er 14 år og har fået foræret en rejse til USA af sin onkel, der bor i San Francisco. Det er første gang, at hun skal rejse helt alene og klare sig på egen hånd – sådan da. Hun bliver i alt fald passet godt på af sin onkel og tante, og hendes små tvillingefætre er også glade for at blive passet af en sød og næsten voksen kusine fra det fremmede Danmark.

Fakta:

Titel: Beslut dig, Julie

Forfatter: Lone Diana Jørgensen

ISBN: 978-87-638-3144-4

Sider: 184

Forlag: Høst og Søn

På overfladen er der masser af solskin og ungdomsfester med andre teenagere – af begge køn - der alle synes, at det er interessant med en lyshåret pige fra det eksotiske Danmark, hvor teenagere må alt, hvad der hedder alkohol og sex. Eller er det nu også sådan at være ung i Danmark? Og hvordan er det så at være ung i USA? Der må man få kørekort som 16-årig, og det vrimler med kriminelle voldspsykopater og kidnappere. Eller hvad? Tør Julie nu sige ja til sin onkels tilbud om at bo hos dem i et år og gå på high school? Kan hun undvære dem derhjemme? Og har forældrene råd til det, særligt efter at Julies far er kommet i fængsel for bedrageri? Hvad vil fremtiden bringe?

Romanen er en selvstændig fortsættelse af "Undskyld, Julie", der kredsede om det chok, det er, når ens far kommer i fængsel. Hvad vil andre tænke om mig? Tror de så også, at jeg er kriminel? Bogen er på mange måder en typisk pigebog, der handler om følelser og relationer, og om hvordan man nu får en kæreste. Julie måler sig meget i forhold til den smukke afroamerikanske Carmen med det flotte tøj, som Julie føler sig som en bleg bondepige ved siden af. Og hvordan er det lige, at pendulet svinger mellem kedelig jomfru og billig tøs? Julie bekymrer sig meget om ting, som enhver teenager kan relatere sig til, og på den måde er bogen meget vellykket. Der er en fin balance mellem det genkendelige og det lidt anderledes og farlige ved, at Julie har en far i fængsel, og at hun bevæger sig rundt i mulighedernes land, USA. Der er lidt til drømmene og fantasien, selv om fortællingen holder sig meget til Julies tanker og følelser.

Der er mange replikker, der får handlingen til at flyde, og der er mange indre monologer, så alting opleves gennem Julie. På den måde er der heller ikke mange nuancer i bogen, men det er heller ikke så vigtigt, hvis læseren blot skal orientere sig i, hvordan en anden pige orienterer sig i teenagelivets følelsesmæssige kringelkroge.

Det er en fin lille sag til lystlæsning på linje med mange af de voksne kvinders chick lit-bøger, hvor dette blot er en teenagepiges følelsesliv. Der heldigvis ikke klistrer helt til i sukkersøde klicheer, fordi Julie også har den lidt mere dystre familiehistorie at bære rundt på.