Anmeldelse

Uærbødighed og fordomme

At åbne op for det fremmede

Denne lille bog handler om de fordomme, som guider os i vores tænkning og adfærd, og hvordan vi undgår at blive fanget i de fælder, som disse fordomme kan lægge for os.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen er opdelt i tre: Første del indeholder en indførelse i bogens fagbegreber. Anden del er en beskrivelse af, hvordan fagbegreberne bruges i praksis. Her er der et stort fokus på det terapeutiske aspekt med mange eksempler fra den terapeutiske verden, hvilket ikke ligger i umiddelbar tråd med den danske folkeskole. Tredje del indeholder afsluttende kommentarer fra forfatternes side.

Fakta:

Titel: Uærbødighed og fordomme

Forfatter: Gianfranco Cecchin, Gerry Lane, Wendel A. Ray

ISBN: 978-87-92542-35-9

Pris: 198

Sider: 138

Forlag: Forlaget Mindspace

Bogens fokusområde er en behandling af, hvordan sandheder kan skifte, alt afhængigt af hvad vi tror på. Én af dens mange pointer er netop, hvordan vi i høj grad indlægger vores egen opfattelse af, hvordan tingene skal gøres korrekt, ind i vores sætninger, når vi kommunikerer. Med andre ord har vi en tendens til at sige: "Hvorfor gør du ikke sådan her?" (læs: ligesom mig).

Indledningen er meget pædagogisk en forklaring af fagbegreberne uærbødighed og fordomme. Uærbødighed beskrives her som det samme som en antikonklusion – eller som de skriver det: en hyldest til det uafsluttede. Kunsten at opføre sig uærbødigt ligger i at have modet til at anerkende den sande kilde til sin frustration, således at man problematiserer egen opfattelse i stedet for at beskytte sig selv. Det handler om ikke at kæmpe for en idé, som ikke længere er nyttig eller stemmer overens med den foreliggende kontekst.

Fordomme beskrives her som en forudfattet præference eller idé, hvor der støttes op om filosoffen Gadamers idé med, at fordomme ikke nødvendigvis er dårlige, men at disse hjælper den enkelte med at forstå sin tilværelse. Det er forfatternes overbevisning, at vi alle bærer fordomme i os - og at en bevidsthed om disse vil åbne op for en lidt mindre fordomsfuld omgangstone.

Ovenstående pointer er nok de vigtigste i en folkeskolefaglig kontekst. Som udgangspunkt kan man godt mærke, at bogen er skrevet af terapeuter til terapeuter, hvilket gør, at den ikke ligger ligefor, når det gælder folkeskolen. Dog er der visse pointer, som alle kan tage ved lære af – ikke mindst lærere og elever. Jeg vil ikke anbefale den specifikt til lærere, da den simpelthen er for langt fra vores hverdag – men er man fascineret af, hvad der styrer os – som jeg er – er det en god lille bog at give sig i kast med.