"Jeg er fuldstændigt uforstående overfor den måde, kommunen har grebet forhandlingerne an på", siger Tønders kredsformand, Ulrik Nielsen

Tønder klar med lærer-arbejdstid - uden om lærerne

Som et lyn fra en klar himmel, siger kredsformanden i Tønder om et sæt nye rammer for lærernes arbejdstid fra næste skoleår, som lærerkredsen ikke anede, var på vej. Nu skal Tønder-lærere være på skolen 39 timer ugentligt.

Publiceret

arbejdstid i tønder

- En årlig arbejdstid på 1.679,8 timer

- Lærerne skal være på skolen 210 dage om året

- Lærerne skal være på skolen 39 timer om ugen 40 uger om året.2 uger om året skal de være på skolen 30 timer. Den resterendearbejdstid placeres af lederen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For bare et halvt år siden forhandlede lærerkredsen og Tønder Kommune en ny arbejdstidsaftale på plads, der for tredje år i træk lå tæt op af A08. Midt i tidens skarpe udtalelser fra KL var kredsformand Ulrik Jensen stolt af det samarbejdsvillige signal, som Tønder kunne sende med deres nye lokalaftale.

Ny arbejdstidsaftale er på plads i Tønder

I dag er det en rystet kredsformand, der kigger de arbejdstidsregler  igennem, som skoleforvaltningen og skolelederne netop har forhandlet på plads. Fra august 2014 skal al lærernes forberedelse finde sted på skolen, 39 timer om ugen, 40 uger om året. Modsat tidligere arbejdstidsaftaler har lærerne selv ikke haft nogen indflydelse på deres arbejdstid.

Aarhus-lærere får arbejdstidsaftale

"Jeg er fuldstændigt uforstående over for den måde, kommunen har grebet forhandlingerne an på. Arbejdstiden kommer som et lyn fra en klar himmel, og det er et helt andet signal end det, der blev sendt i foråret. De har lagt sig fladt på maven for KL", siger kredsformand Ulrik Nielsen. Problem for samarbejdet At kommunen er gået udenom lærerne, vil ifølge kredsformanden give problemer, når folkeskolereformen skal implementeres i 2014.

  "Det bliver vanskeligt at samarbejde nu. Mange skoler har gerne villet diskutere den ændrede arbejdsdag, men nu hvor kommunen har påtaget sig 100 procents ansvar for arbejdstid og implementering af reformen, så tror jeg ikke lærerne er interesserede i at redde stumperne, når der efter sommerferien opstår kaos", siger Ulrik Nielsen. I skoleforvaltningen kan forvaltningschefen ikke forstå lærernes overraskelse over forhandlingsforløbet. Chefen for Børn & Skole og Kultur og Fritid, Viggo Christensen, mener, at lærerne har fået indflydelse gennem dialog i stedet for forhandlinger. "Det er korrekt, at vi ikke har forhandlet med lærerne, men jeg mener stadig, de får indflydelse. Vi har været i en dialog med lærerkredsen om rammerne for tilstedeværelse. At kredsformand Ulrik Nielsen ikke er enig i de rammer, som vi nu har meldt ud, er ikke det, jeg har forstået gennem vores dialog", siger Viggo Christensen.