Anmeldelse

Skrivelyst i fagene

Brugbar og anvendelig

"Skrivelyst i fagene" lægger sig fint i den slipstrøm af brugbare og anvendelige antologier, som Dansk Psykologisk Forlag har udgivet inden for de senere år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Antologiens udgangspunkt er, at skrivning ikke kun er en disciplin, der foregår i danskfaget, men netop skal ske i fagene, fordi hvert enkelt fag har sit særlige fagfelt og sine sproglige registre, som faglæreren i det enkelte fag mestrer.

Fakta:

Titel: Skrivelyst i fagene

Forfatter: Sigrid Madsbjerg, Kirsten Friis

ISBN: 9788777068218

Pris: 348

Sider: 280

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

"Skrivelyst i fagene" giver et kvalificeret bud på, hvordan der kan tilrettelægges en skriveundervisning, så eleven støttes og samtidig udvikler de strategier, der skal til, for at elevernes skrivekompetence udvikles.

En antologi om skrivelyst i fagene kan disponeres meget forskelligt. Redaktørerne kunne have valgt at lade artiklerne handle om, hvordan og på hvilken måde faglæreren tilrettelægger en skriveundervisning i sit fag ud fra en fagligt snæver vinkel, men det har de ikke gjort. De har i stedet for valgt at præcisere generelle og fælles pædagogiske principper for udvikling af elevernes skriftsproglige kompetencer på tværs af fagene. Et af de redskaber, som lærerne i den forbindelse kan benytte sig af, er stilladsering af de skrive- og læreprocesser, som eleverne gerne skal igennem, inden den færdige tekst er produceret. I antologien er eksempler fra den pædagogiske praksis fra forskellige klassetrin og forskellige fag som for eksempel matematik og sprogfagene, hvilket er med til at understøtte antologiens anvendelighed.

De fire antologier i "Skrivelyst"-serien er en absolut god serie, hvor sidste skud på stammen, "Skrivelyst i fagene", kun gør serien endnu mere brugbar og anvendelig. Serien henvender sig til en meget bred målgruppe. Det er både lærere, pædagoger, studerende på lærer- og pædagoguddannelsen og studerende på PD-forløb, og det er seriens scoop, at det netop er en antologi, for så kan den studerende håndplukke de egnede artikler. Vi glæder os allerede til den femte "Skrivelyst".