Anmeldelse

Greb om kommaet og andre tegn

Tegnsætning er the shit

At sætte komma behøver ikke være nederen - men det kan den sproglige formidling af det være, og det er ikke løsningen af være overdrevet ung med de unge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Greb om kommaet og andre tegn”, som består af en opslagsbog og et øvehæfte, er en del af en serie, der henvender sig til de ældste klasser, ungdomsuddannelserne og andre studerende. 
Opslagsbogen er i A5-format og på 89 sider. Den indeholder afsnit om syntaks, ordklasser og sætningsled, helsætninger og ledsætninger, kommaregler og øvrige tegn. I øvehæftet er der 27 opgaver, hvor eleven kan træne de områder, som opslagsbogen omhandler.
Indledningsvis forklarer bogen, at vores sprog er et system, hvor der er nogle grammatiske regler, der skal overholdes. At sætte komma korrekt hænger sammen med systemet - eller syntaksen - hvorfor første afsnit netop behandler dette. 
I løbet af hvert afsnit samles der op eller gøres opmærksom på noget væsentligt. Disse afsnit kaldes ”Hallo!”, og her spørges der til, om stoffet er indlært. Eksempelvis står der: ”Kan du det? Har du forstået, at …?”
Ordvalget i opslagsbogen er tilstræbt mundtligt og ungdommeligt: ”Komma er noget rimeligt nederen noget”, ”Jeps, den er hjemme og i vinkel” og ”HALLO? Fik du det?” Dette ses også på øvehæftets forside, som ligner et gammeldags kladdehæfte, en elev har skrevet på. Her er der blandt andet skrevet: ”Hallo, få styr på kommaet!”, ”Fuck læren” og ”gab!!!”
Selve indholdet i opslagsbogen og tilgangen til grammatikken og tegnsætningen er relevant. Min 8. klasse, som jeg prøvede materialet af på, syntes, at forklaringerne og tilgangen var let at følge, og opgaverne var nemme at forstå og løse, når opslagsbogen var gennemgået. Det er jeg enig i. Men hverken eleverne eller jeg bryder os om sproget. Mine elever mener, at det er fint nok, at der er en humoristisk tone, for så er det nemmere at forstå og huske, men samtidig synes de, at det er forkert eller mærkeligt, at forfatteren forsøger at bruge deres ”sprog”, for det kan han ikke helt alligevel. Jeg ville også have foretrukket en mere nøgtern tone - uden slang. 
Lærervejledning og facitliste findes ikke til materialet.

Fakta:

Titel: Greb om kommaet og andre tegn

Forfatter: Simon Skov Fougt

ISBN: 9788723046093

Pris: 97

Sider: 89

Type: opslagsbog

Forlag: Alínea

ISBN: 9788723501820

Pris: 36

Sider: 32

Type: øvehæfte