Anmeldelse

På sporet af god skriveundervisning

Anledning til eftertanke om faglig skrivning

Godt indhold, men formen er noget rodet i en bog, der samler ny norsk forskning om faglig skrivning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forskningsantologien er opdelt i fem dele med hvert sit relevante emne: "Skriv: Ti teser om skrivning i alle fag", "Hvad bruger vi skrivning til", "Skrivestrategier og vejledning", "Vurdering" og "Faggenrer og fagsprog".

Fakta:

Titel: På sporet af god skriveundervisning

ISBN: 9788771292671

Pris: 299

Sider: 284

Serie: Læsevejlederen

Forlag: KLIM

Nyere norsk forskning i børns og unges skrivning er her samlet i en artikelantologi målrettet lærerne. Der inddrages anden relevant forskning, for eksempel australsk. Forskningen fandt sted 2006-2010.

De ti teser er oplistet allerede på side 20. Hver af teserne gennemgås derefter i et kort afsnit. Formålene med at skrive er illustreret med et skrivehjul. Ofte er elevers formål med at skrive udelukkende at opfylde lærerkrav. Hvis det kan ændres, bliver elevernes lyst til at skrive styrket, og også indhold og form bliver bedre, uanset om det drejer sig om skøn- eller faglitteratur. Tese to handler om sproget, og forskerne argumenterer for, at eleverne i de forskellige fag lærer både de korrekte termer og den korrekte form, for eksempel skal de bevidstgøres om, hvorvidt de skal skrive berettende eller argumenterende i samfundsfag. Tese tre beskæftiger sig med bedømmelseskriterier, der også behandles udførligt i en artikel senere i bogen. Artiklen påpeger nogle af de fejl, en lærer ofte begår, men den kommer også med konkrete bud på forbedringer. I de senere artikler foreslås flere gode former for evaluering, dog ikke selvevaluering. Tese fire handler om mødet mellem egen og andres tekster. Formålet er at undgå imitation; en af artiklerne kommer ind på, hvordan man kan undgå det. De øvrige teser handler om genrer, konkret støtte i skriveprocessen, respons, færdiggørelse af skriveopgaver, brug af tekster og brug af elevernes tekster.

Jeg kunne have ønsket mig, at resten af bogen var redigeret efter disse teser, og at de enkelte artikler var blevet omskrevet eller delt, så de indholdsmæssigt passede til den del, de var placeret i. I stedet efterlader resten af bogen et rodet indtryk, selv om indholdet bestemt er vældig interessant og giver stof til eftertanke om ens egen praksis. Bogen har desuden gode noter, der ofte henviser til uddybende forskning.