Anmeldelse

Ask Konge Taber

Fin efterskoleroman til både drenge og piger

Camilla Wandahl har skrevet en traditionel - men god - ungdomsroman, der byder drengene indenfor i hendes forfatterskab.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I romanen "Ask Konge Taber" møder vi Ask og Liv, der har noget tilfælles: De skal begge starte på idrætsefterskole, og de har begge minus på de konti, der rummer tro på projektet og lyst til at lære nye mennesker at kende. Deres energi er bundet op på helt andre ting: Ask er rædselsslagen for at miste sin syge mormor, som han er vokset op hos - og Liv må sande, at hendes krop ikke kan tåle mosten på Den Kongelige Balletskole, hvor hun har lagt al energi siden barndommen.

Fakta:

Titel: Ask Konge Taber

Forfatter: Camilla Wandahl

ISBN: 9788763829526

Pris: 150

Sider: 150

Forlag: Høst og Søn

Selvom Ask og Liv har problemer, er vi befriende langt fra et persongalleri af udslidte mobbeofre i "Ask Konge Taber". Der er snarere tale om unge mennesker med hårdkogte attituder: Han er den arrogante pigemagnet og hun den sylfideagtige enspænder. Lidt modvilligt tiltrækkes de af hinanden, og det bliver en af bogens livsbekræftende pointer, at forelskelse slår det meste i styrke og aldrig lader sig diktere, hvornår den er velkommen. Nok er ungdomstiden en tid, hvor selvværdet svinger ujævnt fra konge til taber og tilbage igen på få sekunder - men det er også her, verdens farver opleves stærkest.

Fortælleteknisk gør romanen brug af en dobbelt fortællerstemme, hvor Ask udgør hovedsporet, og Livs mere ordknappe version bliver en slags perspektiv på hans. Det betyder, at Camilla Wandahl med denne roman i højere grad end tidligere i forfatterskabet nærmer sig drengene og deres univers. Det klæder hende.

"Ask Konge Taber" er en traditionel ungdomsroman efter opskriften: Unge i problemer og med vrængende livsattitude skal en del igennem, inden det ender godt. Og den opskrift er der absolut intet i vejen med. Ikke når man udfylder den som i "Ask Konge Taber". Romanen vil egne sig som frilæsningsstof for unge fra 13 år, men kan også være en fin anledning til at dyrke en trængt disciplin i skolesammenhæng: Oplæsning.