Anmeldelse

Krisen i dansk pædagogik

Pædagogisk loppemarked – med rød tråd

Pædagogik er for vigtigt til at blive overladt til konkurrencestats- og ranglistningslogik og ledelsesstrategier, siger forfatteren. Hvis du er uenig, kan det være forbundet med ubehag at læse bogen. Nu er du advaret.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne bog er, med forfatterens egne ord, ”en blogserie med mange forskellige emner og gentagelser”, som varierer fra pædagogisk poesi til lange analyser. Sproget er skarpt både i forståelighed og holdning. Dette pædagogiske loppemarked har boder med alt fra polemiske til mere undersøgende og analyserende indlæg.

Fakta:

Titel: Krisen i dansk pædagogik

Forfatter: Thomas Aastrup Rømer

ISBN: 9788798583318

Pris: 249

Sider: 376

Forlag: Fjordager

Forfatteren præsenterer sin læser for alskens tiltag, grundholdninger og interesser, som i disse år er i spil i uddannelsesverdenen – og han har holdninger og analyser til det hele på en modig og konsekvent måde. Forfatterens grundlæggende budskab er, at pædagogik er alt for vigtigt til at blive overladt til konkurrencestats- og ranglistningslogik og ledelsesstrategier i pædagogiske institutioner, som, ifølge forfatteren, først har forladt og siden helt glemt, hvad pædagogik og almen dannelse egentlig handler om, og hvor komplekse processer disse fænomener indebærer.

Alle former for elitære menigheder inden for pædagogikkens verden bliver luftet - og alle urenheder blive vist frem ved dette loppemarked. Uanset om disse urenheder skyldes regulær faglig uenighed, anklager om direkte dumhed eller elitære egenintetesser. For alle, som interesserer sig for diskurser om skolens formål og alle de handlinger, i ord og tiltag, der følger af disse, er det en spændende bog.

Alle loppemarkeder er rodede, men i denne er der en analytisk og holdningsmæssig rød tråd, som får den ene bod til at hænge sammen med den næste – uden at man dog behøver at besøge dem alle sammen. For den læser, som er enig med forfatteren, er det en befrielse at læse bogen. For dem, som er uenige, kan det være forbundet med ubehag og urolig nattesøvn.

Bogen er baseret på Thomas Rømers blog på folkeskolen.dk