Anmeldelse

Alvin-bøgerne

Eksistens og erkendelse a la Alvin

Den unge Alvin undrer sig over livets mange facetter. Som så mange før ham føler den rødhårede knægt sig på Herrens mark, når de store spørgsmål trænger sig på. Bevæbnet med venner og spørgelyst stiller han sig op i den uendelige kø af folk, der til alle tider har forsøgt at finde ud af, hvad meningen er.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Serien om Alvin, den spekulerende ungersvend, tæller tre titler: "Hvem er du, Alvin?", "Vor Herre bevares, Alvin!" og "Skal vi være venner, Alvin?" (vær i øvrigt opmærksom på, at der findes to forskellige Alvin-serier – den her omtalte er skrevet af Mette Honoré). Målgruppen er indskolingen, og bøgerne er tænkt som oplæg til snak og refleksion med eleverne og kan bruges i forskellige fag, hvilket der gives forslag til i små gratis oplæg til læreren på forlagets hjemmeside.

Fakta:

Titel: Alvin-bøgerne

Forfatter: Henriette Honoré

ISBN: 9788776077204

Pris: 119

Sider: 24

Type: Vor Herre bevares, Alvin!

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

ISBN: 9788776077228

Pris: 119

Sider: 24

Type: Hvem er du, Alvin?

ISBN: 9788776077211

Pris: 119

Sider: 24

Type: Skal vi være venner, Alvin?

"Hvem er du, Alvin?" handler om identitet og den eksistentielle evergreen: Hvem er jeg? Alvins dag er fra morgenstunden fyldt til bristepunktet med forundring over livet og udtryk som ”gå ud af sit gode skind” og ”ved siden af sig selv” – det er til at blive svimmel af. Heldigvis rundes eftermiddagen af i selskab med en klog farmor, som bidrager med lidt ro, klogskab og saftevand. Den sidste linje i bogen er: ”Ja, måske”, sagde Alvin – i mine øjne en nærmest genial måde at runde en bog med titlen "Hvem er du, Alvin?" af på.

Men ingen dreng er en ø, der må venner til. "Skal vi være venner, Alvin?" behandler følelser som venskab og jalousi, og identiteten viser atter fanen, dog i en birolle denne gang, hvor begrebet identitet/personlighed i internetkontekst vendes.

I "Vor Herre bevares, Alvin!" vendes blikket opad og udad. Alvin og veninden Vera går på jagt efter Gud i dennes eget hus. Undervejs er skabelse, evolution og Satan selv på programmet, mens Tor (hvis man tror på den slags) leverer stemningsfuld torden. Ideen om at tro på en anden måde, som muslim, vendes også, og efter et alvorstungt møde med sorgen over en afdød når Alvin og Vera frem til, at Gud er kærlighed.

Alvin-bøgerne er fine brugsbøger. Det er hverken Shakespeare eller Astrid Lindgren, men forfatteren skriver en fin balance frem. At få så mange delovervejelser ind på så lidt plads kunne nemt have resulteret i en tjekliste i stedet for en historie, men den fælde undgås. Fordi så mange aspekter af de store emner nævnes, er der rigtig mange muligheder for gode samtaler i disse bøger – dem kan man få god gavn af.