Anmeldelse

Klar til at lære

Tankerne er gode, men uforløste

Ikke rigtigt en teoribog, men heller ikke for alvor praksisorienteret. Bogen her ved vist ikke, hvad den vil, og det er ærgerligt. For der er gode ideer at spore.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en tid hvor skolens virke konstant er i reformivrige politikeres og embedsmænds søgelys, og mange lærere efterhånden spørger sig selv, når de går i seng om aftenen, hvilken virkelighed der venter på jobbet, når hanen atter galer, er det rart at blive mindet om, hvad det rent faktisk er, der skaber den gode undervisning. Midt i forandringens utrættelige kastevinde står den kompetente lærer, som, når støvet (igen) har lagt sig, fortsætter med at levere varen pædagogisk og didaktisk, så eleverne lærer det, de har brug for.

Fakta:

Titel: Klar til at lære

Forfatter: Anette Søndergaard

ISBN: 9788792637321

Sider: 52

Forlag: Forlaget Matematik

Anette Søndergaard er sådan en lærer. Med solid praksiserfaring og teoretisk forankring er hun en af de mange, der udvikler den danske folkeskole på en faglig og professionel måde. De tanker og holdninger, som er grundstoffet i hendes virke, har udmøntet sig i denne bog, "Klar til at lære".

Hovedpointen i bogen er, at hvis man meget tidligt udpeger elever, der ikke er på omdrejningshøjde med undervisningen, og sætter ind med de rigtige midler, kan man ændre ”deres grundforudsætninger for læring”. For de utallige lærere, der har konstateret, at man kan differentiere sig blå i hovedet og stadig ikke nå de elever, der simpelthen synes out of place i undervisningssituationen, er dette guld værd.

Anette Søndergaard har udviklet et kursus, som gør noget ved det. Der arbejdes med kognitiv strategiudvikling, træning i fokus og fordybelse og elevens evne til at formulere sig om sin tænkning. Disse elementer beskrives i udgivelsen, ligesom der bruges en del plads på beskrivelse af test og arbejdsformer.

Beklageligvis har bogen et problem: Den ved ikke rigtig, hvad den vil. Trods de mange gode overvejelser og konklusioner er der ikke tyngde nok til at kalde den en teoribog. Praksisvejledningerne er for overordnede til, at man kan se den som en lærervejledning, og her og der kan man få den tanke, at der er tale om en meget stor brochure for førnævnte kursus (som jeg i øvrigt ikke ville tøve med at henvise elever til). Dog har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at man vil kræve 156 kroner plus fragt for salgsmateriale. (En del af) den manglende linje er nok et problem, der burde have været løst gennem en grundig redaktionel indsats.

Som det fremgår, er jeg begejstret for såvel ideerne som personen, og jeg håber at støde på mere materiale fra hendes hånd og ånd i fremtiden. Jeg overværede også gerne et foredrag, hvor hun fortalte om sine metoder og erfaringer – desværre udfoldes de kun delvist i denne bog, der fremstår uforløst.