Anmeldelse

Ny mundtlighed i dansk

Ud over rampen

Bud på arbejde med mundtlige fremlæggelser giver god støtte til undervisningsstruktur, men kunne godt folde viften mere ud.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der bliver talt rigtig meget i skolen. Det mundtlige sprog er i hverdagen et gitter, der får skolens mange aktiviteter til at hænge sammen. Lige fra indskolingens første spæde samtale om weekenden og frem til projektopgave er det talte sprog i spil. Men det er mere sjældent, at undervisningen fokuserer direkte på de mange muligheder, der ligger i at kunne bruge talesproget og stemmen som et aktiv.

Fakta:

Titel: Ny mundtlighed i dansk

Forfatter: Anette Fonnesbæk Skyt

ISBN: 9788702134230

Pris: 187

Sider: 56

Forlag: Gyldendal

"Ny mundtlighed i dansk" er et kortfattet bud på direkte undervisning i mundtlighed i udskolingen. Det nye, som titlen omtaler, må være materialets bud på, hvordan optagelser af de mundtlige fremstillinger på for eksempel smartphones kan bruges aktivt i arbejdet med elevens mundtlighed.

Bogen rummer en indbygget progression fra den tolkende oplæsning over den bundne mundtlige præsentation med afsæt i en tekst, som eleverne allerede kender, frem til elevens egne selvstændige fremlæggelse af en ukendt tekst. Parallelt med denne progression kan eleverne arbejde med deres mundtlige fremlæggelser gennem et målrettet og styret responsarbejde. Til det sidste opererer materialet med en anskuelig responscirkel, som skal hjælpe eleverne gennem responsens faser, og hvor den digitale optagelse af eleven er ét element. Denne del giver god mulighed for at sætte ekstra fokus på elevens krop og stemme, og bogen rummer også enkelte forslag til, hvordan man kan arbejde specifikt med dette område.

Overordnet giver den klare strukturering god mulighed for at arbejde med materialet, men der er også en tendens til unødige gentagelser. For eksempel er oversigterne over de forskellige responsfaser i den instruerende tekst, i elevernes materiale og i den afsluttende lærervejledning så godt som identiske. Tekstvalget passer fint til udskolingen, men på selve mundtlighedsområdet ville det have styrket materialet med nogle forslag til differentiering. Nogle elever vil have behov for ekstra udfordringer. Der kunne også knytte sig nogle forbehold til brugen af et kamera i forbindelse med præsentationer, for eksempel at opmærksomheden rettes mod kameraet og ikke imod tilstedeværelsen i nuet.