Anmeldelse

Den gode opgave

Opgaveskrivningens ABC

Skal du i gang med en bacheloropgave på en professionsuddannelse, kunne det være, at du skulle kigge lidt i "Den gode opgave".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne fjerde udgave er målrettet bachelor- og overbygningsopgaver. Ud over det er det i højere grad blevet en aktivitetsbog, og der er kommet et større fokus på litteratursøgning og litteraturargumentation.

Fakta:

Titel: Den gode opgave

Forfatter: Lotte Rienecker, Peter Stray Jørgensen, med bidrag af Signe Skov

ISBN: 9788759315217

Pris: 288

Sider: 382

Forlag: Samfundslitteratur

Indledningsvis forklares, at man ikke nødvendigvis skal læse bogen i sin helhed, men at man som udgangspunkt bør læse kapitel et om opgavegenren. Her forklares hovedudtrykkene, som går igen gennem resten af bogen. Ud over det er der meget hjælp at hente på "Den gode opgave"s hjemmeside: dgo.samfundslitteratur.dk, hvor der ligger både bokse med forslag til aktiviteter og forskellige skemaer i Word-format, således at de kan tilpasses ens egen konkrete opgave.

Det første kapitel fører én sikkert ind i startfasen omkring opgaveskrivning. Man får et godt overblik over de felter inden for opgaveskrivningen, som bogen kan hjælpe med. Der er for eksempel indblik i videnskabelige krav til en opgave og indblik i den gode opgaves kvalitetskrav.

I bogens efterfølgende kapitler fokuseres der blandt andet på skriveprocesser, problemformulering, litteratur- og informationssøgning, kilder i opgaven, empiri i opgaven, disposition, strukturelementer og argumentation og meget, meget mere. Bogen bugner af gode råd både til den helt uerfarne opgaveskriver og til den trænede.

Nogle af de gode råd, som jeg synes fortjener opmærksomhed, er blandt andet, at man skal skrive helt fra starten af i opgaveprocessen, da den bedste tekst er den tekst, som er revideret mange gange, og at valget af litteratur er den halve opgave.  

Gennemgående for bogen er, at den omhandler ting, som man tror, man ved om opgaveskrivning, men som man aldrig rigtig har sat ord på. "Den gode opgave" verbaliserer og konkretiserer, hvad der for nogle blot er abstrakte formodninger og ideer, og gør derigennem opgaveprocessen langt lettere. Der er beskrevet mange konkrete opgaver, som man løbende kan afprøve sig selv og ens opgave på.

Når det er sagt, skal man bemærke, at bogen er bedst, når man plukker her og der i forhold til ens egen proces – man kan ikke læse den i ét hug og så forvente, at man automatisk er en god opgaveskriver. Men bruger man den aktivt og kritisk, er det en rigtig god måde at komme i gang med sine opgaver på – og bogen anbefales herfra.