Hvad nu, hvis der ikke kommer et opbrud med lærernes arbejstid, ville Karen Ellemann vide. Foto: Ft.dk

Ellemann på samråd: Er der skolereform uden ny arbejdstidsaftale?

Samtidig med, at overenskomstforhandlingerne er i de afgørende faser, var der åbent samråd om regeringens udspil til en skolereform. Christine Antorini blev sat i noget af en kattepine, da hun skulle redegøre for reformens økonomi.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Karen Ellemann (V) første gang tog ordet på det åbne samråd om regeringens folkeskolereform, brugte hun først noget tid på at forsvare ministeren og reformen. Ellemann var glad for, at der med "helhedsskolen" blev bygget et fundament, og hun noterede sig med tilfredshed, at også SF og R kunne støtte op om et folkeskoleforlig med elevplaner og nationale test.

Derefter henledte hun opmærksomheden på de overenskomstforhandlinger, der samtidig foregik mellem KL og DLF. Forhandlinger om lærernes arbejdstid.

Kampen om lærernes arbejdstid afgøres nu

"Hele præmissen for, at det her kan lade sig gøre - altså det faglige løft - foregår et helt andet sted. Der er forhandlinger mellem DLF og KL lige nu. Alt andet lige, er det resultatet af den overenskomst, der giver os fundamentet til reform", sagde Karen Ellemann, før hun stillede spørgsmålet:

"Hvad nu, hvis der ikke kommer et opbrud med den eksisterende arbejdstidsaftale, hvordan vil regeringen så gennemføre reformen?"

Christine Antorini svarede:

"Det er forskellige processer, der kører parallelt. Vi ved ikke, hvordan den fremtidige folkeskole kommer til at se ud. De her processer må køre, så vi må se, hvordan det lander. Alle brikkerne er i spil, før vi kan se, hvad der kan lade sig gøre."

Antorini slår fast: Lærerarbejdstid skal finansiere reform

Ved ikke, hvordan det lander

Folkeskolen.dk fangede børne- og undervisningsministeren efter samrådet og bad hende uddybe sine svar:

Du siger, at der er forskel på overenskomstforhandlinger og skolereform. Men du har samtidig i et svar til Folketinget fortalt, at lærerne skal dække to millioner ekstra undervisningslektioner, og skolens nuværende personale skal dække otte millioner ekstra aktivitetslektioner inden for det nuværende budget.

Hvis du ikke får de ekstra timer dækket via overenskomstforhandlingerne, så har du jo ingen reform?

"Det var også derfor, jeg sagde, at der kører nogle forskellige spor parallelt lige nu. Vi ved ikke, hvad det er for en reform, der ender med at lande. For det skal vi være seks forligspartier, der skal være helt enige om. Der er overenskomstforhandlinger, vi heller ikke ved, hvordan lander, og der kommer kommuneøkonomiforhandlinger til juni. Så der kører en række parallelle processer. Det vi har fremlagt, det er det, vi synes, der skal til for at gøre en god skole bedre. Så må vi jo se, hvor det ender."

Men den ambition, I har, er afhængig af, hvad der sker i forhandlingerne mellem KL og DLF?

"Vi har sagt fra starten, at vi har noteret os, hvad KL har sagt i forhold til begrænsningerne for, at man lokalt kan tilrettelægge arbejdstiden. Og det kører i overenskomstforhandlinger, vi kan hverken gøre fra eller til, for det er overenskomstforhandlinger, men vi har dog hørt, hvad der er ønsket for, at man når i mål i forhold til mere lokal tilrettelæggelse."

Men når I har helt konkrete mål for, hvor mange timer der skal dækkes, så må det defineres som en bunden opgave, hvad udkommet af overenskomstforhandlingerne bliver?

"Nu må vi jo se, hvordan overenskomstforhandlingerne lander, det ved vi ikke. Og så må vi se, hvordan det politiske lander, det ved vi heller ikke. Vi ved, at der skal slås nogle knuder til sidst. Det politiske har vi ansvaret for. Overenskomstdelen kører i et andet regi."

Folkeskolen.dk livetweetede fra samrådet, du kan se genlæse, hvad der blev sagt her.

Samrådet havde også en række andre emner end skolens økonomi - du kan se samrådet på ft.dk via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Sesamrådet på folketings-tv her.