Anmeldelse

Vækker videbegæret

Forfatterne har valgt at fokusere på fire hovedtemaer, der i et væld af genrer giver eleverne anledning til kritisk tænkning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Route 9” er et spændende undervisningsmateriale beregnet for skolens engelskundervisning i 9. klasse. Undervisningsmaterialet består af en fin lærervejledning, en glimrende arbejdsbog, fire lærer-cd’er og en virkelig god grundbog. Her har forfatterne valgt at fokusere på fire hovedtemaer, der i et væld af genrer skal give eleverne anledning til kritisk tænkning. Denne evne opøves blandt andet ved de mange gode spørgsmål i arbejdsbogen og ved det videre arbejde på nettet. Dette ligger helt i tråd med Fælles Mål for engelsk, der opfordrer til at ”anvende forskellige kilder på selvstændig og kreativ vis”.

Fakta:

Titel: Route 9

Forfatter: Wendy A. Scott, Lars Skovhus

ISBN: 9788762552081

Pris: 624

Serie: Route

Type: Teacher's CD

Forlag: Gyldendal

ISBN: 9788702103700

Pris: 98

Sider: 135

Type: Workbook

ISBN: 9788702103694

Pris: 237

Sider: 144

Type: Reader

ISBN: 9788702107173

Pris: 687

Sider: 112

Type: Teacher's book

Det første hovedtema, musik, skal nok appellere til et ungdommeligt publikum. Spørgsmålet er så bare, om de vil nyde den historiske gennemgang, eller om de hellere vil hoppe på YouTube for at se deres egne yndlingskunstnere. Her kan vi lærere opnå en stor tilfredsstillelse, hvis det lykkes os at inspirere eleverne til at høre anden musik end deres egne favoritter. Til gengæld kan vi nok også få udvidet vores horisont ved at lytte til elevernes musik.

Andet hovedtema behandler livet på havet som et symbol på noget andet og større. Vi hører blandt andet om to kvindelige verdensomsejlere og får gode uddrag fra bogen "Whale Rider", der også er blevet omsat til film. Bogen er helt fantastisk i beskrivelsen af maoripigen Kahu, som formår at redde sin stamme fra udslettelse. De små appetitvækkere fra bogen giver yderligere lyst til at læse hele bogen og se filmen.

”Every picture tells a story” er det tredje hovedtema, som ser på historien bag omhyggeligt udvalgte malerier og fotos. Dette tema er vældig interessant, da man her forbinder billedanalysen med uddybende tekstuddrag, der formår at sætte det hele ind i et større perspektiv. Der er noget for enhver smag, men personligt læste jeg uddraget fra Ruby Bridges bog ”Through my Eyes” med stor interesse, da den fortæller om historien bag Norman Rockwells maleri ”The problem we all live with”, som er kendt over hele verden. I dette billede ser man Ruby Bridges som et symbol på den racisme, der trivedes i USA, og som desværre stadigvæk florerer i mange lande.

Sidste tema tager udgangspunkt i uddrag fra forskellige ungdomsbøger på engelsk, der i fiktionens form behandler unge mennesker, der kommer ud for omstændigheder, der totalt ændrer deres livssituation. I dette afsnit inddrager forfatterne også autentiske tekster, der beskriver unges oplevelser i den virkelige verden.

Alt i alt er der tale om et lettilgængeligt undervisningsmateriale, som forstår at appellere til elevens videbegærlighed og interesse blandt andet med hensyn til ligheder mellem og forskelle på kultur- og samfundsforhold i Danmark og i engelsktalende lande over hele verden.