Anmeldelse

Undervisningsdifferentiering i fag

Differentieringens svære kunst

Nyttig og instruktiv erfaringsformidling fra lærer til lærer og på tværs af fag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogens sigte er lærere, der samarbejder om udvikling af deres fag med særligt blik på undervisningsdifferentiering. Hovedparten af bogen består af beskrivelser af erfaringer fra mange fag, der introduceres med et forord og en lidt længere indledning af Thomas Binderup om de rammer for forløbene, som lærerne har været forpligtet på for at kunne sammenligne og vurdere erfaringer på tværs af fag. Her står blandt andet: ”Undervisningsdifferentiering er en professionel kompetence, der omhandler dynamiske mål, variation i metoder og løbende evaluering”.

Fakta:

Titel: Undervisningsdifferentiering i fag

ISBN: 9788772817156

Pris: 298

Sider: 144

Forlag: Dafolo

Begrebet undervisningsdifferentiering karakteriseres yderligere med følgende: ”Det er ligeledes udgangspunktet, at undervisningsdifferentiering ikke kræver ekstra resurser eller særlige emner for at kunne praktiseres, men derimod særlig opmærksomhed på elevernes læringsforudsætninger … Samlet kan siges, at undervisningsdifferentiering i bund og grund handler om inklusion”.

Der er en fremragende artikel med erfaringer fra et forløb i billedkunst, hvor mange aspekter vedrørende undervisningsdifferentiering indgår på en selvfølgelig måde, der skildres ned i mange detaljer. I et danskforløb arbejdes der med faste rammer om åbne muligheder. I engelsk skildres et forløb med samtaler og tekstarbejde organiseret med gruppekontakter mellem lærer og elever. I matematikforløbet lyder overskriften: ”Hellere fem opgaver, der er passende, end 25, der ikke er”. Den er nok værd at tænke over, når der skal differentieres. Der er endvidere fagartikler fra geografi, historie og natur/teknik samt en artikel om ledelsens rolle i forbindelse med undervisningsdifferentiering.