Anmeldelse

Sociale netværkssider

Et fint sted at starte

Børnenes færden og koder på nettet er ikke altid lige at gennemskue for os voksne, men her er en god og saglig bog om emnet. Målgruppen er studerende, men alle lærere og pædagoger kan med fordel læse med.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sociale netværkssider" er en fin indføring i emnet af samme navn, der i disse tider nærmest er synonymt med Facebook, som et stort flertal af danskere i alle aldre, men de unge i særdeleshed, er brugere af. Netop derfor vil en del af bogens indhold være kendt stof for lærer-/pædagogstuderende, da de fleste af dem selv har en Facebookprofil. Ikke desto mindre er det fint at få sat sin viden ind i en professionel kontekst, få sat ord og begreber på og i det hele taget bevæge sig fra brugerbaseret erfaring til forskningsbaseret viden på et felt, der fylder utrolig meget i elevernes bevidsthed og hverdag. Afsnittene kan læses adskilt, men det giver god mening at læse dem i rækkefølge. Derved får man en fin gennemgang af de internetbaserede mødesteders forskellige facetter.

Fakta:

Titel: Sociale netværkssider

Forfatter: Henny Stouby, Erika Zimmer Brandt, Jette Kofoed, Malene Charlotte Larsen, Kirsten Lund, Rafaelle Brahe-Orlandi, Anne Petersen

ISBN: 9788790833800

Pris: 195

Sider: 182

Forlag: ViaSystime

Bogens første kapitel tager udgangspunkt i forfatterens forskning i, hvordan og hvorfor unge bruger netværkssider, ligesom identitet, venskab og risici i disse nye rammer belyses. Der ligger tydeligvis et meget stort arbejde bag, og bogens andre afsnit refererer jævnligt hertil. Afsnittet kunne med fordel være kogt noget ned, men danner alt andet lige et godt udgangspunkt for den videre læsning.

Afsnit to, der omhandler ”cybermobning”, giver et udmærket bud på strukturer og komplikationer omkring konflikt og eksklusionsproblemstillinger. Jeg vil dog påstå, at 90 procent af indholdet lige så godt kunne have været skrevet om mobning generelt. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting, da emnet fortjener masser af opmærksomhed, men ifølge den diskurs, jeg har noteret mig i de senere år, har brugen af it givet begrebet mobning en helt ny dimension. Efter læsning af dette kapitel tænker jeg, at mekanismerne bag eksklusion og mobning grundlæggende er de samme og mønstrene ligeså. Kapitlets kritik af ”Den Entydige Historie” fortjener efter min mening at blive overført fra it-sammenhængen til relationelt arbejde generelt.

Pladshensyn forhindrer mig i en gennemgang af bogens øvrige dele, men de er alle informative og læseværdige. Kapitel 5, hvor blikket løftes til samfundsniveau og kulturkritiske vinkler, er i mine øjne bogens højdepunkt.

"Sociale netværkssider" er en god bog, der brillerer ved ikke at fokusere unødigt på de faremomenter, børn og unges brug af sociale medier naturligvis indeholder, men som kun er en lille del af det samlede billede. Der er megen viden at hente og stof til eftertanke, ligesom det trækker op, at bogen runder af med praksisforslag.