Anmeldelse

Dialogisk læsning i teori og praksis

Anviser veje til dialogisk læsning

Støt børnenes sproglige udvikling

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forskellige former for dialogisk læsning har vundet indpas i institutioner og folkeskoler de senere år - og med god grund, hvis man skal tage denne bog for pålydende. Forfatterne henviser til en del forskning, der viser, at denne form for fælles læsning bidrager til at løfte mange børn sprogligt. Et godt ordforråd og et varieret sprog er en dokumenteret vigtig forudsætning for senere læsning. Bogen forklarer også, hvorfor det ikke er nok bare at læse højt for børnene.

Fakta:

Titel: Dialogisk læsning i teori og praksis

Forfatter: Stig Broström, Kristine Jensen De López, Jette Løntoft

ISBN: 9788772817750

Pris: 299

Sider: 183

Serie: Sprog, udvikling og læring

Forlag: Dafolo

"Dialogisk læsning i teori og praksis" består af tre dele. Første del beskriver baggrunden for dialogisk læsning, anden del indeholder spændende praksisforslag, og tredje del beskæftiger sig med, hvordan dialogisk læsning kan bidrage til barnets læring, udvikling og dannelse.

Bogen beskæftiger sig med læsning mellem forældre og børn og læsning mellem børn og voksne i børnehave, skolefritidsordning eller indskoling. I dialogisk læsnings rene form er der tre faser. I første fase introduceres bogen for børnene. Enten et enkelt barn eller en lille gruppe. Bogen præsenteres ved titel, forfatter og illustrator. Børnenes forforståelse aktiveres, bogen læses i sammenhæng, så er der frit slag for spørgsmål og kommentarer. Anden fase – en dag eller to senere. Her må børnene afbryde, og den gode oplæser guider børnene i diskussionen ved hjælp af støtte fra beskrevne spørgsmål. Det vigtige er, at børnene møder mange forskellige ord. I tredje fase eller gennemlæsning inddrages børnene i endnu højere grad gennem legelæsning og genfortælling. Alle tre faser skal gennemføres inden for en uge. I bogen kan den voksne hente konkret hjælp til alle tre faser.

Jeg har været meget optaget af denne bog, fordi den anviser veje til at støtte sproglig udvikling, som både pædagoger, lærere og forældre kan have stor glæde af.