Anmeldelse

Det dovne dovendyr

Legesange om dyr

Børnene elsker nogle af sangene og legene, mens andre nok mest er til de lidt mindre. Danse, det ville de dog gerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lars Jønner Alving har udgivet en cd med legesange om dyr med tilhørende bog med sangtekster og noder. Materialet tager højde for folkeskolens formålsparagraf for musik. Han er lærer, tekstforfatter, komponist og børnetrubadur og har beskæftiget sig med børn og musik det meste af sit liv.

Fakta:

Titel: Det dovne dovendyr

Forfatter: Lars Jønner Alving

ISBN: 9788776127817

Sider: 92

Forlag: Dansk Sang

Jeg har ikke hørt Lars Jønner Alvings sange før. Jeg kom til at tænkte på, om hans musik og sange er inspireret af Søren Kragh Jacobsen, og ”Lærkesangen” minder om Stevie Wonders ”The Secret life of Plants”. Der hvor musikken starter med fuglesang.

Lars Jønner Alvings sange er blevet inspireret af dyr fra zoologisk have, som hans oldefar engang var direktør for. Sangene er enkle at lære. Der findes beskrivelser i bogen til bevægelser og samspil med xylofon og klokkespil.

Jeg har spillet et stykke af cd’en for min børnehaveklasse. Jeg ville gerne høre deres mening om sangene og musikken. De kendte ikke cd’en i forvejen og fik udleveret et papir med tre smileyer: en sur, en glad og en midtimellem, som de skulle krydse af, når musikken sluttede. Hver sang fik et nummer, så de let kunne følge med. Det er en oplevelse at se klassen lytte til sangene. Det skete også, at de spontant skulle op at danse til nogle af sangene.

De første sange har fået glade smileyer, især hvor musikken sætter gang i kroppen. Sangen om den lille kat blev bedømt som middel og af nogle børn som kedelig. Sangen om den lille kat er indholdsmæssigt set nok også mest for mindre børn. Det samme gælder den tilhørende ”Lille kat leg”, som er en tro kopi af ”Lille hund, der er nogen, der har taget dit kødben”. ”Hvad siger hønen, når den har lagt et æg?” minder også om en anden børnesang, hvor børnene skal synge, hvad dyrene siger. Der er dog også ”nye” sange med rim og historier i.