Anmeldelse

Bokse-Kalle, Angelo & Muhammed Ali

Letlæsning med noget på hjerte

Historien om, hvordan mobbeofferet Kalle tager udfordringen op mod de slemme bøller og bliver én, de andre gerne vil være ven med.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Bokse-Kalle" er forfatterens syvende bog. Den balancerer fint mellem det kunstneriske og didaktiske, for jo, bogen har noget på hjerte, og det er en skolelærer, der står bag. Ud over at skrive underviser Dan Toft i dansk og drama, og det kan man mærke. Scenerne er meget autentiske.

Fakta:

Titel: Bokse-Kalle, Angelo & Muhammed Ali

Forfatter: Dan Toft

ISBN: 9788792813336

Pris: 169

Sider: 260

Forlag: Cadeau

Som en pendant til Karate Kid hører vi om en dreng, der møder sin læremester. I dette tilfælde er det italieneren og boksetræneren Angelo, som, efter at Kalle har fået stjålet sin cykel af rødderne i den lille by Kirkelund, lærer ham at bokse. Men han lærer det på den gode måde med strategier som ”at psyke” modstanderen. Da Lange Jan og Lennart Cykeltyv vil udfordre ham sammen med trillingerne, A, B og C, tager han kampen op. Undervejs har vi hørt om Muhammed Ali, den store bokser, som Angelo har et billede af i sit træningslokale. Ved at lære visualiseringsteknikker bliver Kalle i stand til at transformere sig selv.

Bogen har også et ekstra lag, som en voksen læser kan tage til sig. Kalle lever nemlig i en tid, hvor børn må klatre i træer og springe ud fra højder, og hvor de voksne ikke hele tiden skal overvåge legen. Selvom forfatteren beskriver stereotyper, hvordan piger altid sjipper, får han alligevel Kalle til at svinge et sjippetov.

Uden at blive moralsk leverer bogen statements a la ”… at man skal behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet”. Sproget har en frisk tone og lægger sig op ad bøger som "Frode og alle de andre rødder" af Ole Lund Kirkegaard. Man får hurtigt en fornemmelse af den jargon, der er i byen.

Historien er rigt illustreret med situationer og persongalleri. I øvrigt meget lækker forside af Kalle i bokseringen. Billederne gør bogen meget indbydende og let at spise, især for drenge, som måske netop er bogens målgruppe?

Bogen har desuden sin egen encyklopædi med ”fakta”. Man kan læse om alt fra tilladte slag i boksning til svinestreger og bissetricks. Kalles repertoire af bandeord eller info om, hvordan man laver slangebøsser. Italiensk ordbog til husbehov. De fiktive faktalag udvider bogens horisont på en sjov og interessant måde. Man kunne da få lyst til at gå til boksning. Bogen har lix 14.