Anmeldelse

Livs-ideer

Aktivt materiale til grundfag

Her mærkes og læses tydeligt, at der skrives ind i fagets sammenhæng, hvor læreren skal være bevidst om de idehistoriske, religiøse og kulturelle forudsætninger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette undervisningsmateriale er udarbejdet til brug i læreruddannelsesfaget kristendomskundskab/livsoplysning/medborgerskab (KLM). Her skriver forfatterne ikke blot idehistorie, kristendomshistorie med videre, som det kan læses i andre undervisningsbøger. Bogens redaktører skriver selv flere afsnit, men der er også en stribe kompetente gæster på skribentlisten.

Fakta:

Titel: Livs-ideer

Forfatter: Birgitte Holck Bækgaard, Henrik Bækgaard, Dorete Kallesøe

ISBN: 9788792711342

Pris: 345

Sider: 292

Forlag: ViaSystime

I det første kapitel skrives nuanceret om folkeskolen, som i vores samfund ikke blot er et velfærdsgode, men den samfundsinstitution, der har opgaven at danne og dermed lægge grunden til uddannelse af nationens borgere. Og her er det nødvendigt, at de kommende skolelærere kender til, hvordan skolens opgaver og dens grundlæggende værdier i tidens løb er skiftet. Fagets nutidige kritikere burde have dette kapitel som pligtlæsning.

Det idehistoriske kapitel præsenterer meget fint de centrale ideer i europæisk idehistorie, som vi i dag både taler ud fra og også direkte diskuterer. Her er også inkluderet et godt afsnit om de ideer, kristendommens forestillinger har bidraget med.

I bogens tredje kapitel gennemgås og drøftes fem centrale problemstillinger i spændingsfeltet mellem religion, kultur og politik i nutiden. Indsigt i disse problemstillingers historie og nutidige aktualitet skaber forståelse for nogle af de spørgsmål, skolen også beskæftiger sig med. Der lægges dermed op til, at der i bogens sidste kapitel tages fat på skolens dannelsesopgave.

I fjerde kapitel spørges, hvad skolens opgave i børnenes liv egentlig er i dag, med de udfordringer vi som individer og samfund står med. Om skolens opgave ses som en eksistentiel, etisk, religiøs, kulturel eller politisk udfordring, vil dens formål blive tolket og den pædagogiske praksis udfoldet forskelligt. De, der skal tolke og skabe undervisningspraksis, er de professionelle lærere, og det er den professions opgaver, de lærerstuderende her forberedes til.

Det er et rigtig godt undervisningsmateriale, de tre redaktører har udarbejdet. Jeg oplever, at KLM-fagets faglige indhold er tydeliggjort og samlet, så relevansen af faget som grundlagsfag i læreruddannelsen står lysende klart.

Ved køb af bogen får man både en papirudgave og en interaktiv netbaseret udgave. Som i-bog folder undervisningsmaterialet sig ud for alvor. Bogens grundtekst er der selvfølgelig, men også et væld af kilder og gode opgaver, hvor de lærerstuderende inviteres ind i stoffet til faglige undersøgelser og dannende diskussioner. I-bogen rummer også en stribe fine billeder og små videofilm, hvor skolens elever filosoferer. Det eneste, jeg savner, er en søgefunktion, så jeg kan blive henvist til, hvor der siges noget om Locke, om tolerance med mere.

Alt i alt et meget flot undervisningsmateriale, som varmt kan anbefales til nationens vigtigste uddannelse.