Anmeldelse

Civiliserende institutioner

Civiliserende institutioner

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne bog er et glimrende eksempel på, at forskning kan formidles, og at teorier kan forklares, så de professionelle målgrupper ikke gives undskyldninger for ikke at læse - og tænke - med.

Fakta:

Titel: Civiliserende institutioner

Forfatter: Laura Gilliam, Eva Gulløv

ISBN: 9788779347021

Pris: 300 kroner

Sider: 308 sider

Type: Bog

Forlag: Aarhus Universitet

"Civiliserende institutioner" indledes med en endog meget grundig beskrivelse af de teorier, der ligger bag bogens konkrete eksempler på forskningsformidling fra daginstitutioner og folkeskoler. Det teoretiske omdrejningspunkt er som antydet i titlen det civiliserede menneske og de civiliserende institutioner, samfundet har brug for for at kunne skabe det. Det er formentlig første gang, at Norbert Elias, der er den egentlige ophavsmand til de teoretiske begreber, beskrives og forklares så grundigt som her.

Civilisering er et spændende begreb, og det er interessant for lærere, at begrebet diskuteres flere gange i forbindelse med det dannelsesbegreb, lærerprofessionen ellers bruger, når der diskuteres pædagogik og didaktik. Her sættes dannelsesbegrebet ind i en form for hierarki, hvor det underlægges civiliseringsteorien. Dermed gives forestillingerne om dannelse en retning, og der tilskrives en meningshorisont til et begreb, der ellers ofte ender med at klinge hult, når det skal beskrive den dagligdag, de fleste lærere er i.

Det rigtigt fine er, at der er glimrende sammenhæng mellem det indledende teoriformidlende kapitel, der er skrevet af bogens to redaktører, og de efterfølgende kapitler, hvor konkrete projekter beskrives. Folkeskolelærere, der ikke mener, de kan tåle at læse om livet i daginstitutioner, kan vælge at springe nogle af kapitlerne over, men det vil være dumt, også de fortjener at blive læst.

Bogen er første udgivelse i en serie om antropologiske studier, og man kan håbe, at nogle af de efterfølgende bliver lige så vellykkede og relevante for folkeskolelærere og de lærerstuderende, der har lyst til at binde an med en velskrevet, men alligevel lidt svær bog. 

Powered by Labrador CMS