Anmeldelse

Lærerens grundbog til indskolingen

Lærerens grundbog til indskolingen

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er garvede folk, der står bag denne bog og hele projektet "Billedkunst i skolen". Det gælder såvel de to forfattere til bogen her som forfatterne til de supplerende hæfter og redaktør Heine Sand Kristensen. Alle har været aktive i faget i mange år og på alle niveauer. Det kan være en grund til, at bogens tekst har en stilfærdig rytme, der udfolder en dyb viden, der kan inspirere, uanset om man er studerende, passioneret lærer i billedkunst eller nyligt udklækket fra seminariet med et alt for overvældende skema.

Fakta:

Titel: Lærerens grundbog til indskolingen

Forfatter: Knud Erik Christensen, Henrik Marxen

ISBN: 9788792505507

Pris: 500

Sider: 208

Serie: Billedkunst i skolen

Forlag: Meloni

Bogen er struktureret i 15 kapitler, hvoraf de seks har udspring i konkrete emner som mennesket, det fortællende billede, huset, det rumlige tableau, tegneserien og naturen. Ind imellem disse er indføjet nogle mere overordnede temaer som progression, planlægning, fagsyn og faglig læsning.

Som helhed er projektet imponerende – at skabe et materiale, der dækker fra indskoling til udskoling, fra det klassiske til det digitale. Hertil kommer ideen om, at de tre platforme, lærerbøgerne, elevhæfterne og den supplerende hjemmeside, skal udgøre en helhed.

Men rolig nu – hjemmesiden er stadig ret åben i strukturen, de fem mandlige billedkunstnere kan næppe siges at repræsentere bredden i aktuel billedkunst, ligesom der mangler en del formelle oplysninger ved de valgte illustrationer. Efter lidt skøjten rundt i det digitale univers er jeg i tvivl: Hvornår er stof og eksempler henvendt til lærerne, hvornår gælder det eleverne? Og udnyttes det digitale medie til andet end at placere læse- og billedstof på nettet?

I den sammenhæng fremstår bogen mere helstøbt. På en gedigen kunstpædagogisk baggrund er det blevet til en fornem opsamling af overvejelser, eksempler og referencer, der både ideologisk og kunstnerisk inspirerer såvel via teksterne som via den litteratur, der afrunder hvert kapitel. Der er lagt et stort arbejde i at relatere til gældende mål for faget, ligesom der løbende gives forslag til variation af såvel opgaver som præsentationer og enkeltemner. Det angives i forordet, at man arbejder på at udgive tilsvarende grundbøger til mellemtrin og til udskoling. Min umiddelbare fornemmelse er dog, at der i dette første grafisk tætpakkede bind er mange ideer og forløb, der vil kunne anvendes på de øvrige trin.

En enkelt bogfaglig bemærkning: På samme måde som den omfattende indholdsfortegnelse leder ind i bogen, ville et stikordsregister styrke den faglige og daglige brug af de mange overvejelser og ideer, der er bogens primære kvalitet.