Anmeldelse

Bleeding Suzie

Bleeding Suzie

- en novellesamling om mobning og selvskade

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Novellesamlingen er skrevet af psykolog Annette Ilfeldt og består af ti korte noveller, der med undtagelse af to har engelske titler.

Fakta:

Titel: Bleeding Suzie

Forfatter: Annette Ilfeldt

ISBN: 978-87-92103-04-8

Pris: 88

Sider: 78

Forlag: Forlaget Enogai

”Almost Perfect” handler om Eva, der har det rigtig skidt med sig selv. Måske begår hun selvmord. ”Fatso” handler om mobning af Helge, der er alt for tyk, og som har fået overdraget alt for meget ansvar for sin manio-depressive mor. I ”Axels Sara” er Sara, der lider af bulimi, blevet gravid i en kæmpe brandert. Hun misbruges også af Axel, moderens kæreste. ”Fragile” beskriver en ung piges tanker om sit voldelige parforhold, og ”Mother of Mine” handler om den lidt tykke pige, Joan, der misbruges af moderens nye mand, men utroligt nok magter hun at handle, så hun kommer væk fra hjemmet. ”Bleeding Suzie” handler om cutting og ensomhed, så det gør helt ondt at læse den. ”Blue Moon” har fokus på Pernille, der slet ikke kan få sit liv til at fungere i 1.g, efter at hun har mistet sine bedsteforældre. Temaet i ”Evil Circles” er overspisning. Hovedpersonen Dorte er ensom og møder ingen – absolut ingen – forståelse fra sine omgivelser. ”Dancing Queen” er en novelle, der veksler mellem pigens (alt for) romantiske drømmesekvenser og den barske virkelighed. Den sidste novelle med titlen ”The Letter” gør et stærkt indtryk. Novellen er formet som et brev fra Anne til hendes klassekammerater og handler om mobning. Anne trøstespiste som følge af stedfaderens overgreb mod hende. Med umenneskelige kræfter er hun nu kommet videre, har tabt sig 20 kilo og går på handelsskole. Brevet slutter: ”Jeg syntes, I var så dumme alle sammen”. Ja, for pokker!

Novellerne er tænkt som debatoplæg for folkeskolens ældste elever, og der vil være meget at snakke om. Det er karakteristisk for alle novellerne, at relationerne til de unges voksne er dårlige, dog med undtagelse af eventuelle bedsteforældre. Det handler også om (for) travle forældre eller forældre, der læsser for meget ansvar over på den unge, om skilsmisse, misbrug, incest, ensomhed, ensomhed, ensomhed …