Anmeldelse

De gale

De gale

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Kim Fupz Aakesons dystopiske fremtidsfortælling - og prisvindende roman - fra 1992 "De gale" (nu udkommet i 21 - enogtyve - oplag!), der ligger til grund for denne fornemme graphic novel, som er tekstbearbejdet af Erik Barfoed og fremragende illustreret af den unge autodidakte tegner Mikkel Sommer.

Fakta:

Titel: De gale

Forfatter: Kim Fupz Aakeson

Illustrator: Mikkel Sommer

ISBN: 9788763817745

Pris: 249,95 kroner

Sider: 144 sider

Type: Bog

Forlag: Høst og Søn

". Jeg søger efter det, der ikke passer ind i mit eget univers. At gå ind i en verden, der ikke er ens egen, er dybt interessant, men verden skal naturligvis hænge sammen på en eller anden måde", har Kim Fupz Aakeson fortalt.

Romanen "De gale" er et godt eksempel på netop det at gå ind i et andet univers. Historien tager udgangspunkt i år 2010, hvor en virus har gjort alle danskere over 25 sindssyge. Danskerne kan simpelt hen ikke huske noget som helst. Den 18-årige Steff tager sammen med Topper og pigen Popsy, som de to drenge møder på vejen, på en livsfarlig rejse igennem det kaotiske Danmark, fra Sydinstituttet, hvor Steff og Topper studerer, til Helsingør. En rejse, der får fatale konsekvenser, men som også - takket være Popsy - bliver en øjenåbner for Steff.

"De gale" er en stærk historie, og som graphic novel er den blevet til et fantastisk kunstværk og bør blive et hovedværk i ungdomslitteraturen fremover. Problematikken fra romanudgivelsen i 1992 holder, selv om romanens "fremtidsår" 2010 for længst er passeret.

Tegneren Mikkel Sommer har lavet et imponerende stykke arbejde og "skyder" fra mange forskellige vinkler. Han udtrykker sig især i et væld af blå nuancer. Også Erik Barfoeds indsats er værd at bemærke. Han har skåret Fupz Aakesons roman til på en fin måde, så ord og billeder spiller fint sammen. Fornem udgivelse!

Powered by Labrador CMS