Christian Jungersen har skrevet en ny roman om et lærerpar, og hvordan alting forandrer sig, da manden får konstateret en hjerneskade

Når skolelederen ændrer personlighed

”Du forsvinder” – ny bog af Christian Jungersen - udkommer i dag. Romanen handler om lærerparret Mia og Frederik Halling. Om Frederiks hjerneskade, og hvad den betyder for familien. Folkeskolen.dk og Gyldendal udlodder fem eksemplarer af romanen blandt læserne.

Offentliggjort

Blå bog

Christian Jungersen er født i 1962. Han debuterede i 1999 med"Krat". I 2004 udkom "Undtagelsen", der vandt De Gyldne Laurbær oger udkommet i 18 lande. "Du forsvinder" udkommer 27. marts påGyldendal. Christian Jungersen bor en del af året på Malta.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gennem de seneste fem år har forfatteren Christian Jungersen besøgt skoler og lærere for at lære mere om miljøet. Hovedpersonerne i hans nye bog "Du forsvinder", der udkommer i dag, er nemlig folkeskolelærer Mia Halling og privatskoleleder Frederik Halling. Og Christian Jungersen ønsker at have styr på fakta.

Selv om romanen er hans univers, hans fantasi, så skal fakta være i orden. Han har talt med adskillige læger, neuropsykologer, hjerneskadede patienter og pårørende, fordi romanen handler om Frederik Hallings hjernesvulst, og hvad den gør ved ham og hans omgivelser.

Scenen er en forstad, Farum. Her lever Mia og Frederik med deres 16-årige søn Niklas. På en rejse til Mallorca kører Frederik vildt og ukontrolleret, og familien kører galt. Der sker ikke noget alvorligt med dem, men da de står og skændes udenfor bilen, får Frederik pludselig et epileptisk anfald og triller ned ad skråningen.

På hospitalet konstaterer lægerne, at Frederik har en hjernesvulst og skal opereres.

Det mest forfærdelige

Svulsten ændrer hans personlighed - og hvor længe har den egentlig gjort det? Var det derfor, Frederik pludselig var mere hjemme og ikke arbejdede så meget som den karismatiske skoleleder ellers havde gjort? Var det derfor han ikke længere forelskede sig og havde skiftende elskerinder? Og var det derfor, Mia syntes, deres forhold var det bedste, det nogensinde havde været? Fordi Frederik var syg. Hvem har hun egentlig forelsket sig i?

Spørgsmålene er mange, og hele familien kastes ud på nye dybder. Sygdommen fylder alt. Eller også er det dét, som sygdommen gør, der fylder det hele.

"Mia er jo i chok. Hendes mand er en anden. Det må være det mest forfærdelige, man kan forestille sig. Hun er vred og fortvivlet. Det er følelsen af tab og ensomhed, der fylder", fortæller Christian Jungersen.

Fleksible hjerner

Han har valgt emnet, fordi hjernen fascinerer ham.

"Jeg har undret mig over, hvordan mennesker fungerer. Jeg har en god ven, der er psykiater og har fortalt mig historier om hjerneskader gennem årene. Det fascinerer mig, at det billede, de professionelle har om hjerneskader, er så anderledes end det, vi andre har", siger Christian Jungersen.

Pointen er, at hjerner er fleksible og påvirkes af det omkringliggende miljø.

I arbejdet med romanen har han mødt adskillige patienter og pårørende.

"Der er så mange mennesker, der har berøring med hjerneskadede, og skaderne kan udarte på så forskellige måder. Nogle kan ikke bevæge sig, andre kan ikke spise eller de savler, men lammelser er lettere at håndtere for de pårørende end en ændret personlighed".

"Vi har alle hjerner med nogle begrænsninger. Der vil være ting, vi ikke kan. Jeg kan for eksempel ikke multitaske eller koncentrere mig, hvis der er støj".

Frederiks millionbedrag

Den meget vellidte privatskoleleder Frederik Halling afsløres i et millionbedrageri. Selv fortæller han, at han jo ville skaffe flere penge til skolen, og han forstår slet ikke omgivelsernes foragt og vrede.

Christian Jungersen fortæller, at han skriver på følelserne. Da han skrev den forrige roman "Undtagelsen" blev han så vred over den måde, personerne opførte sig på.

"Det er fjollet, jeg har jo selv fundet på dem, men de opførte sig bare så grimt. I 'Du forsvinder' er det den elskede, der er forsvundet. Mia oplever det værste, man kan opleve. Følelsen af tab og verden, der siver fra én".

"Mens jeg skrev, oplevede jeg, at jeg blev træt i mine følelser. Jeg bliver udmattet af alle de følelser, der kommer. Jeg kan ikke skrive otte timer i træk. Det bliver for meget. Undervejs taler jeg med venner og forfatterkolleger, men det er ensomt i processen. Jeg kan ikke beskrive for andre, hvad jeg har i hovedet, men jeg arbejder med det hele tiden. Når man skriver en roman, planlægger man i høj grad med sine følelser".

Han mener selv, at det er meget privilegeret at kunne bruge fem år på at skrive en roman, og det er sjovt at skrive. Han kan godt lide at sidde alene og skrive. At være i bogens univers.

En person skiller sig ud fra gruppen

"Jeg har hundrede ideer i min computer, og så ser jeg lidt på én og skriver lidt på en anden. Så er der én, der stikker ud fra de andre, som jeg kan skrive mere om. Jeg sletter nogle eller slår nogle sammen. Jeg havde denne her støttegruppe af pårørende til hjerneskadede, som jeg skrev på, fordi jeg havde besluttet, at der skulle være en støttegruppe med i bogen. Det er spændende".

Støttegruppen er en vigtig del af romanen. Det er her, man får kendskab til alle de forskellige mennesker og deres hjerneskader, der giver så forskellige udtryk.

Romanen handler også om menneskets frie vilje. Christian Jungersen tror ikke på Gud, men på at vi er underlagt naturlovene. Alligevel tror han på, at mennesket har en fri vilje. Et emne, der fylder både i "Undtagelsen" og her i den nye bog.

"Det er det spændende ved at skrive en roman. Man opfinder nogle personer, og de har deres meninger. Som forfatter kan man så trække sig lidt tilbage og se på dem".

I "Du forsvinder" kan man diskutere, om det er Frederiks frie vilje eller hans hjerneskades vilje.

Roman om en workalholic

Fra begyndelsen havde han besluttet, at bogen skulle handle om en workalholic. En alfahan, der var karismatisk og vellidt. Ideen, om at Frederik skulle være privatskoleleder, dukkede op, fordi Christian Jungersen engang har arbejdet som kommunikationsmedarbejder i Privatskoleforeningen. Han kendte noget til miljøet i forvejen.

"Jeg havde også besluttet, at de ikke skulle bo i Hellerup, have røven fuld af penge og tilhøre overklassen".

Mias forhold til teenagesønnen Niklas fylder også noget i romanen. Her har Christian Jungersen været ude for at tale med teenagere. Det er hans arbejdsmetode.

"Når jeg skriver om en mors forhold til sin teenagesøn, kan jeg bedre slå mig løs, end hvis jeg var mor til en teenager. Da jeg skrev "Krat", kunne jeg slå mig løs, fordi jeg ikke selv var en 82-årig mand. Hvis jeg havde været dét, havde jeg nok holdt noget tilbage".

Interaktiv roman

I "Du forsvinder" har Christian Jungersen forsøgt at lave en interaktiv roman. Undervejs i bogen er der videnskabelige artikler, breve, avisudklip og fotografier. Alt sammen produceret af Christian Jungersen. Som afbrydelser og uddybning, ligesom når man klikker videre fra en nettekst til en anden.

"I "Undtagelsen" indlagde jeg også videnskabelige artikler. Det kan jeg godt lide. Sammenblandingen af fakta og følelser er interessant. Selv om det er en spændingsroman med et flow, og hvor man kan være bange for at afbryde, så har det også en fordel. Det giver en ujævn rejse, hvor man kan stoppe op undervejs. Det giver muligheder. Man kan springe over eller gå frem og tilbage i teksterne. Måske er det sådan fremtidens bog ser ud - mere interaktiv. Det er i hvert fald min måde", siger han.

Læserkonkurrence:  Hvad hedder Mia og Frederiks søn i "Du forsvinder"?

1)     Mikkel

2)     Nikolaj

3)     Niklas

Mail dit svar til folkeskolen@dlf.org senest onsdag den 28. marts kl. 14, så kan du vinde romanen "Du forsvinder". Skriv "konkurrence" i emnefeltet, og husk at skrive navn og adresse i mailen.

Konkurrencen er slut. Folkeskolen.dk siger tillykke til Jarl Falk Sabroe, Holbæk, Annette Friis, Kbh Ø, Dorte Pedersen, Fredericia, Lisbeth Rasmussen, Knebel og Per Dybdahl, Aakirkeby