"Selvfølgelig skal der være forskning i it og skole i Danmark. Alt andet ville være hul i hovedet, mener professor Birgitte Holm Sørensen

DPU er tømt for it-didaktisk forskning

14 forskere med speciale i it i folkeskolen har samlet forladt DPU i Emdrup. De er i stedet blevet ansat på Aalborg Universitet, hvor de har fået lov til at fortsætte deres forskning i it-didaktik i folkeskolen. DPU er nu renset for it-didaktisk forskning. "Det er en katastrofe", siger DLF.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

14 DPU-forskere har rykket teltpælene op og er flyttet til Aalborg Universitet. Havde de ikke gjort det, var deres forskningsmiljø blevet jævnet med jorden.

De har forsket i it i folkeskolen i mange år, men ledelsen på Aarhus Universitet - som har overtaget DPU - ville det anderledes. Den vil satse på it-didaktik i ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Aalborg Universitet har i modsætning til den århusianske konkurrent it i folkeskolen som satsningsområde og handlede hurtigt og opslog de 14 stillinger, som de 14 forskere så søgte og fik. Med sig bringer de forskningsmidlerne for det forskningsprogram, "Medier og it i læringsperspektiv", som de i forvejen havde kørende på DPU.

Dermed er landets største it-didaktiske forskningsmiljø rykket ud af DPU, som nu er "renset for it-didaktik", som en af forskerne, Mie Buhl, beklagende udtrykker det.

"Det er mærkeligt, at man i 2012 kan have en pædagogisk forskningsinstitution, der er renset for it-pædagogisk forskning", funderer hun.

DLF: Det er en katastrofe

Set med folkeskolelærer-øjne er det en "katastrofe, at DPU ikke længere har folk, der kan forklare os om it-didaktik og videreformidle deres viden til os", siger formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i DLF Bjørn Hansen.

"It-didaktik er et af de store områder, vi arbejder med, og DPU er vores samarbejdspartner. Så det er meget beklageligt, at gruppen af DPU-medarbejdere må søge andre græsgange for at kunne komme til at udføre deres arbejde. Nu bliver sammenhængen mellem fag og it revet over, og det er netop it i fagene, vi har brug for", tilføjer han.

Der var ikke andet at gøre

Men der var ikke andet at gøre end at rykke teltpælene op, siger lederen af forskningsprogrammet Birgitte Holm Sørensen.

"Ellers ville vores forskningsmiljø være blevet ødelagt. Det ville have været spild. Det har taget over ti år at opbygge det".

For hende er det altafgørende, at der foregår forskning i it og folkeskole på et universitet i Danmark. "It og engelsk er  en satsning i alle lande i verden inden for grundskoleforskningen, og så skal der selvfølgelig også være forskning i it og skole i Danmark. Alt andet ville være hul i hovedet", siger Birgitte Holm Sørensen.

"Danmark er langt fremme med it i skolen, og vi skal forsker mere i, hvordan it kan være med til at styrke elevernes faglighed og kreative og innovative evner. Det er det, vi skal leve af", tilføjer hun.

20. april indvier de 14 forskere deres nye forskningslaboratorium i Sydhavnen i København, som en københavner-afdeling på tværs af Institut for Læring og Filosofi og Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Og efter sommerferien kan dansk- og matematik- og billedkunst- og andre faglærere tage mastermoduler. En kandidatuddannelse i it, læring  og organisatorisk omstilling udbydes ligeledes.

Institutleder ved DPU Hanne Løngreen var ikke ansat på DPU, da Aarhus Universitets ledelse besluttede at overflytte it-forskerne til Aarhus, så hun har ingen kommentar til sagen, siger hun  

Dekan: Beklageligt, at 14 it-forskere forlader DPU

 

 

 

Powered by Labrador CMS