Anmeldelse

Små skridt

Små skridt

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Små skridt" er titlen på et nyt materiale til brug for læreres og skolers evaluering af undervisningen. I modsætning til de fremherskende evalueringsredskaber søger Gry Bastiansen med sit materiale ikke at give bud på, hvordan man kan evaluere elevers udbytte af undervisningen, men er snarere optaget af lærerens selv-evaluering. Disse to tilgange hænger naturligvis sammen, men ifølge Bastiansen er der med materialet "Små skridt" tale om redskaber, der fokuserer på hele den pædagogiske undervisningsmæssige opgave, også kaldet klasserumsledelse.

Fakta:

Titel: Små skridt

Forfatter: Gry Bastiansen

ISBN: 9788772815510

Pris: 898 kroner

Sider: 143 sider

Type: Bog med cd

Forlag: Dafolo

Med afsæt i 25 arbejdspunkter, der bevæger sig inden for områderne lærerens fremtoning, lærerens kommunikation og lærerens strukturering af undervisningen, lægges der op til evaluering af lærerens rolle i relation til undervisningsopgaven. Dette fokus synes relevant og giver et udmærket modspil til det ellers fremherskende fokus på evaluering af elevers faglige udbytte af undervisningen. Eksempler på disse punkter kan mere konkret være lærerens ansigtsudtryk eller lokalets indretning - altså elementer, der ofte er bekendt af læreren, men sjældent italesat. I forlængelse af disse arbejdspunkter giver materialet en række bud på, hvordan henholdsvis læreren, teamet og hele skolen kan evaluere. Dermed lægger Bastiansen op til, at evaluering ikke kun vedrører den enkelte lærer eller klasse, men også - og med fordel - kan tænkes som en fælles opgave for dem, der er involveret i skolens daglige arbejde.

Som meget andet evalueringsmateriale tilbydes der med "Små skridt" en større mængde af kopiark, der kan hjælpe til evaluering og udvikling af lærerens praksis. Disse ark bør dog anvendes med en vis forsigtighed, fordi de - trods intentionen om at evaluere med henblik på blandt andet at fremme elevernes alsidige udvikling - i vid udstrækning overser relevante aspekter. Jo mere Bastiansen sprogliggør elementer i undervisningen, der spiller ind på den gode klasserumsledelse, jo mere synes materialet at reducere virkeligheden til konkrete forhold, der kan beskrives og ændres, blot de bliver evalueret.

Materialet og de mange kopiark er dog inspirerende, ikke alene i sin form og opbygning, men også i sit udgangspunkt. Tanken om at evaluere på klasserumsledelse giver nye perspektiver på evalueringsbegrebet, som ellers ofte forbindes med nationale test og elevplaner. Men som det fremhæves, er det netop nødvendigt at overveje, hvordan undervisningen som helhed kan evalueres, og til det brug er materialet et udmærket og inspirerende supplement til lærerens egne overvejelser og valg.