Anmeldelse

Et stykke med leverpostej

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Et stykke med leverpostej' er bogen om et lille område af danskernes madkultur, nemlig leverpostejens historie i årene efter 1847, hvor den tilsyneladende for første gang blev spist som pålæg. Der var dengang en enorm eksport af dansk bacon til England. Svinenes lever fulgte dog ikke med, hvilket gav anledning til en hjemlig produktion af den populære leverpostej.

Danskerne fortærer godt 20.000 tons om året, og leverpostejmaden med et par agurkeskiver er den foretrukne mad blandt danske skoleelever.

Forfatteren beretter spændende om, hvordan leverpostej er blevet fremstillet i hjemmet, hos spækhøkeren og i kødindustrien gennem årene. Han belyser også, hvordan handelen har ændret sig fra en tid, hvor indkøbet kun skete hos viktualiehandleren eller i slagterbutikken, og til i dag, hvor selvbetjening har ført til etiketter forsynet med alle ønskelige oplysninger om den færdigpakkede vare i køledisken.

Forfatteren Halvor Petersen har en lang årrække beskæftiget sig med levnedsmidler og deres historie.

Bogens indhold bærer tydeligt præg af hans store lokalhistoriske interesse, og den kan varmt anbefales til hjemkundskabsbiblioteket, men også til skolebiblioteket, hvor historisk interesserede kan få kendskab til - Danmarks nationalpålæg.