Anmeldelse

Danskfidusen

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Dansklærerforeningens materiale »Danskfidusen« er der nu udkommet 15 nye »De små læsebøger« og en lille serie på fem bøger betitlet »Engang var der«.

Læsebøgerne 11-15 er en lille serie om børnene Pip og Peter (jo, Pip er en pige). Det er nogle sære historier, blandt andet om hvordan man kan sove som et skab! (?) Det virker lidt søgt, men tællebogen, hvor illustrationerne viser, hvordan man med kroppen kan lave tallene fra 1-10, kan nogle børn nok få meget sjov ud af. Nummer 16-20 er en fin serie om krop og sanser. Den minimale tekstmængde spiller flot sammen med den ornamentale og vilde illustration. Louis Jensen formår at indflette børnehumor og poesi i både konkret og følelsesladet sansning.

Nummer 21-25 er en lille serie om Læsefidusen, der i den første bog opdager Viktor Vampyr, der så huserer i de følgende fire bøger. »Engang var der« er en lille serie myter. Ud af et »element« (havet, sneen, jorden, ilden) træder et barn, der finder på et nyt væsen til verden. Disse to serier ville i mine øjne fungere bedre i en anden udgave med mere tekst, som ikke lægger op til huskelæsning. Jeg synes, her er gode temaer til nogle gedigne tekst­erfaringer, der ikke rigtig får mulighed for at folde sig ud.

Illustrationerne i alle bøgerne er rigtig gode, men bedst er tegningerne i den fantasiæggende bog »Jeg har en næse« i sanseserien. Her er virkeligt medskabende muligheder i forlængelse af »close-up«-tegningerne. De lægger op til udforskning af den ofte oversete lugtesans. Man kan selvfølgelig også arbejde sprogligt med læsefiduserne og downloade ord- og sætningskort fra danskfidusen.dk. Her er det måske især relevant med ordkortene over de 120 mest hyppige ord, for de er ofte lydmæssigt uregelmæssige, indholdstomme og svære at huske/læse. Hvis man altså er til ordkort